Blog posts

Rantaloma 30 minuuttia Lontoosta: vinkit Brightoniin

Rantaloma 30 minuuttia Lontoosta: vinkit Brightoniin

Brighton, Iso-Britannia

Okei, huijasin vähän. Britannian etelärannikolla sijaitsevaan Brightoniin ei pääse ihan puolessa tunnissa Lontoon keskustasta, mutta jos lentää Helsingistä Norwegianilla Gatwickin asemalle, junamatka Brightonin rautatieasemalle Gatwick Expressillä kestää 28 -31 minuuttia ja maksaa suunnilleen kahdeksan puntaa. Brighton on kuin Siwa: yllättävän lähellä. Lontooseen on jatkuvasti tarjolla halpoja lentoja, mutta jos metropolin syke väsyttää, suosittelen lämpimästi Brightonia. Se on paljon muutakin kuin teinien kielikurssikaupunki, jollaiseksi sen kuvittelin. Tänä kesänä avautuva i360-näköalatorni riittää jo syyksi visiitille.

Brighton West Pier on suojeltu raunio. En voinut vastustaa kärrynpyörää, ja siitä innostuivat myös pyörälehden kuvaajat.
Brighton West Pier on suojeltu raunio. En voinut vastustaa kärrynpyörää, ja siitä innostuivat myös pyörälehden kuvaajat.
Miksi Brightoniin? Alla muutama hyvä syy, jotka perustuvat neljän päivän vierailuuni kesäkuun alussa. Olin matkalla äitini englanninryhmän kanssa, sillä ryhmän opettaja on ystäväni Melanie. Eli tavallaan kielikurssimatka tämäkin! Tässä kohtaa on myös mainittava, että kaupungin virallinen nimi on Brighton & Hove, joista edellinen on se työväenluokkaisempi osa ja jälkimmäinen taas konservatiivisempi ja vähän yläluokkainen. Tämän opimme Hop-on-hop-off-ajelulla, mikä oli kyllä antiinsa nähden melkoista ryöstöä, 15 puntaa per nenä.

Hotellistamme Royal Albionista oli hieno näkymä. Hotelli oli melko perinteinen brittihotelli kokolattiamattoineen, mutta hintakin oli kohtuullinen.
Hotellistamme Royal Albionista oli hieno näkymä. Hotelli oli melko perinteinen brittihotelli kokolattiamattoineen, mutta hintakin oli kohtuullinen.
Mutta alla siis niitä must-juttuja:

Brighton beach

Vaikka uimavedet eivät olleet vielä lämmenneet, rannan mukulakivillä oli ihana makoilla nauttimassa auringosta ja meren tuoksusta sekä paikallisesta oluesta (Bison Brewery, 7 East Street). Illan hämärässä värivalot syttyivät rannan baareihin ja ravintoloihin, kitaransoittelijat ilmestyivät jostain, ja tunnelma oli ajoittain kuin jossain Välimeren kohteessa.

Biitsitunnelmaa auringolaskun aikaan.
Biitsitunnelmaa auringolaskun aikaan.
Meillä sattui vieläpä tuuria kelien suhteen: aurinko paistoi kolmena päivänä neljästä, ja rannalla tarkeni paitahihasillaan vielä illallakin. Jos huvipuistoajelut kiinnostavat, Brighton Pier on must. Se on historialliselle laiturille rakennettu huvipuistoalue. Pierillä voi toki käydä myös kiskomassa yksikätisen rosvon kahvasta tai ihan vain katselemassa maisemia.

Brightonin aamupalat ja ravintolat

Brighton on polttari- ja bilemekka, ja se näkyy ravintolatarjonnassa. Kaikki, mitä koitimme, oli hyvää. Aamupalapaikoista suosittelen Blackbird Tea Roomia (30 Ship Street), joka on ihastuttava 1920-luvun tyylinen kahvihuone, sekä The Breakfast Clubia (16 – 17 Market Street), josta sai täydellisen aamiaisen munakkaineen ja tykötarpeineen edellisyön juhlintaa tasapainottamaan.

Blackbirdin aamiainen oli ihana ja suloinen. Jos menet, käy myös toiletissa. Se on varmasti kylän hienoin!
Blackbirdin aamiainen oli ihana ja suloinen. Jos menet, käy myös toiletissa. Se on varmasti kylän hienoin!
Rantakohteessa on tietenkin paljon kalaravintoloita, ja meillä kävi hyvä tuuri, kun onnistuimme saamaan pöydän supersuositusta Riddle & Finnsistä rannalta (139 King Road Arches; ravintola on rannalla, ei rantakadulla. Harhailimme aika pitkään… Keskustassa on toinen saman yrityksen ravintola). Brighton on todellakin myös Lontoota edullisempi: söin ostereita, merianturaa, brittiläistä kuohuviiniä ja vielä valkoviiniäkin alle viidelläkymmenellä eurolla. Ruoka oli todella hyvää. Ei pubipäivällinenkään huono vaihtoehto ole: The Bath Armsin (4 – 5 meeting House Lane) perinteinen illallinen oli oikein maistuva. Vaikka mun fish pie oli vähän tavanomainen, muu seurue nautti suuresti annoksistaan, ja palvelu pursuili brittiläistä huumoria. Hyvällä tavalla!

Kävimme myös perinteisellä afternoon tealla Grand Hotelissa. Suosittelen, erityisesti rouvaseurassa.
Kävimme myös perinteisellä afternoon tealla Grand Hotelissa. Suosittelen, erityisesti rouvaseurassa.

The Lanes of Brighton

Kaupungin keskustassa on toki pakollinen ostoskeskus ja paljon mielenkiintoisia pikkuliikkeitä, mutta valloittavin katurypäs on The Lanes. Alue on täynnä pieniä kujia, koruliikkeitä, kahviloita ja pubeja sekä erikoisliikkeitä, joista on pakko mainita vintage-tyylinen Pretty Eccentric (10 Bond Street)

Pretty Eccentric valmistaa vintagevaatteensa itse.
Pretty Eccentric valmistaa vintagevaatteensa itse.

UUTUUS: British Airways i360 -näköalatorni

Brightonin rannalle on noussut 450 jalan korkuinen i360-näkötorni, joka aukeaa tänä kesänä! Torni on korkeampi kuin London Eye ja tarjoaa huimaavat näkymät pitkälle merelle, ehkä jopa Ranskaan saakka! Tornin ovat suunnitelleet London Eyen arkkitehdit, ja siinä on mm. maailman ensimmäinen täysin pystysuoraan kulkeva köysirata. Toistaiseksi muutama base-hyppääjä on testannut tornia, mutta yleisölle se ei ollut vielä auki.

i360 British Airways Brighton
i360 British Airways Brighton
Kannattaa seurata kotisivuja.

Tunnelmia Brightonista näet myös tästä videostani:

Niin, ja Brightonissahan bileitä riittää. Kuten yltä videoltakin näet, drag queen -ilta The Queens Arms -baarissa oli ainakin kielikurssin rouville unohtumaton elämys. 🙂

Illan hämyssa rantakadulla.
Illan hämyssa rantakadulla.

Iloiset englanninkurssilaiset tykkäsivät Brightonista todella paljon. "Ei tarvitse miettiä metroja tai muita, kun joka paikkaan voi kävellä."
Iloiset englanninkurssilaiset tykkäsivät Brightonista todella paljon. “Ei tarvitse miettiä metroja tai muita, kun joka paikkaan voi kävellä.”
Mitä seuraavaksi? Eilen kävin täällä Helsingissä Lordi-näyttelyn avajaisissa, ja huomenna alkaa Itä-Euroopan matka, kun lennämme Villen kanssa Moldovan Chisinauhun. Siitä matka jatkuu Transnistrian Tiraspoliin, Ukrainan Odessaan ja Romaniaan. Sinne on luvattu jopa yli 30 asteen helteitä, mikä tuntuu kivalta kontrastilta Helsingin harmauteen, mutta saapi nähdä mitkä ovat mietteet, kun siellä rinkkaa raahaa… En ota konetta mukaan, vaan koitan päivittää blogia mobiilisti ja ainakin päivitä Facebookiin kuvia ja tunnelmia. Jos et vielä seuraa blogia Facebookissa, käy tykkäämässä.

Kansikuva on i360:n mainosmateriaalia.

About the author

Viihdyn kohteissa, jotka eivät ole ihan vielä turistien suosiossa, ja teen löytöjä tuttujen kaupunkien sivukujilta. Airbnb. Ystävät. Ruoka. Viini. Fiilistely. Tervetuloa mukaan!

12 Comments

 1. “Brighton on kuin Siwa” 🙂 en koskaanedes Lontoossa asuessani kerennyt tuonne, mutta kyllä mullakin on ollut mielikuvakaupungista just sellaisena kielikouluteinien sekoilupaikkana… ja paikkana, jossa Pride-festarit jatkuvat aina vaan:-) Tarpeeseen tuli siis tämä kierros, kiitos siitä!

  • Laura
   July 3, 2016 at 8:59 pm

   Kiitos Erja! 😀

 2. Kohteena maailma / Rami
  July 1, 2016 at 6:47 pm
  Reply

  Mukavan oloinen kaupunki ja sen vaikutelman olen saanut aikaisemminkin. Itselle Brighton on nimenä silti tunnetuin aikaisemmin kovan kotijoukkueen maineessa ollesta kaupungin jalkapalloseurasta. Valitettavasti Sami Hyypiä kävi sen myytin tuhoamassa manageripestillään ja nykyään ei vakioon voi pelata Brightonin kotiotteluihin kuin 1X vastustajasta riippumatta.

  • Laura
   July 3, 2016 at 8:59 pm

   Kiinnostava näkökulma! 🙂 Ja voi Sami Hyypiää, minkä teki. Jotenkin toi futis ei siellä ollut yhtään esillä – mutta ehkä otteluita ei sattunut sitten juuri tuohon ajankohtaan.

 3. Annika | Travellover
  July 1, 2016 at 7:55 pm
  Reply

  Jos minulta olisi kysynyt, millainen on Brighton, olisin ehkä kuvaillut tehdaskaupungiksi – ja rumaksi. Myönnän, etten olisi osannut sijoittaa edes kartalle. Turkin olisin laittanut rannikollekaan. Mutta tosi kiinnostavalta sait sen vaikuttamaan. Ehkäpä tuollakin voisi piipahtaa (varsinkin nyt, kun punnan arvo taitaa olla laskenut. Vahva punta rokotti haluja matkustaa kalliissa Britanniassa.) Reilussa 30 asteessa mennään täällä Kroatiassa, mutta minä rullailen matkalaukkua. Kiva lukea tulevaisuudessa kokemuksistasi Itä-Euroopassa. Osa paikoista on minulle tuttuja, osa odottaa vierailua. Oltaisiin Odessaan menty tänä kesänä, mutta reililippu ei kata Ukrainaa.

  • Laura
   July 3, 2016 at 8:58 pm

   Terveisiä vaan sinne Kroatiaan! Kykenen kyllä kuvittelemaan lämpötilan, huh. Ja juttua kaikista Itä-Euroopan kohteistani tulossa lähiviikkoina. Jatkan sunkin matkojen seuraamista. 🙂

 4. Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  July 2, 2016 at 10:42 am
  Reply

  Vau mikä tunnelma <3

  Olen kuullut aiemminkin Brightonista paljon hyvää, mutta ehkä tämä postaus oli kuitenkin se joka konkretisoi mikä siinä niin hienoa on. Voin kuvitella itseni maleksimaan tuonne rannoille, syömään myöhäisiä aamupaloja, viettämään raukeita kesäpäiviä.

  Lisäksi muuten tuo oli erinomaisen hyvä tieto, tuo Gatwickin juna. Norwegianilla on älyhalpoja lentoja Lontooseen, ja kaikkihan ne menevät sinne. Helpompi melkeinpä siis päästä Brightoniin kuin ytimeen!

  • Laura
   July 3, 2016 at 9:02 pm

   Todellakin! En ymmärrä miksei Norwegian hyödynnä tätä markkinoinnissaan. Eihän ihminen halua kentältä kentälle, vaan matkan kokonaiskesto on aika iso juttu.

 5. Maarit Johanna
  July 10, 2016 at 8:03 am
  Reply

  Hei jes!! Oonkin ootellut josko jollain pompsahtais postauksia Englannin rannikolta. Tästä otan kaikki vinkit hyötykäyttöön, nimittäin kuukauden päästä suuntaamme tuonnekin. 🙂 et olis sattumalta käynyt myös Portsmouthissa, Southamptonissa tai Bournemouthissa?

  • Laura
   July 11, 2016 at 4:43 pm

   Moi Maarit Johanna! Kiva, että on hyötyä. Noista paikoista olen käynyt vain Southamptonissa ja sielläkin yhden illan ajan. Osaan suositella ainoastaan London-nimistä sateenkaaribaaria, jossa oli mahtava drag show. 🙂 Hauskaa reissua!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *