Blog posts

Kiitos ja turpa kiinni! – hupaisia huomioita Vietnamista

Kiitos ja turpa kiinni! – hupaisia huomioita Vietnamista

Vietnam
Vietnam on nasta lomakohde. Kunhan selviää sydänkohtauksetta teiden ylittämisestä mopojen seassa, muun ajan voi keskittyä nauttimaan herkullisista ruuista ja ystävällisestä palvelusta.
Matkakumppanini Ville tapaa keräillä maista aina huomioita, jotka hän reissun lopussa julkaisee Facebookissa. Nämä jutut ovat sellaisia, joista tulee keskusteltua matkan aikana ruuan tai oluen äärellä tai kun taitetaan matkaa jollain liikennevälineellä ja vain katsellaan ulos ja ihmetellään, miksi pienessäkin kylässä pitää olla näyttävä karaoke-paikka (niissä on!). Lisäsin mukaan muutaman oman jutun ja julkaisen sen nyt huomiolistauksena, josta toivottavasti on apua tai ainakin hupia Vietnamiin matkustavalle.

Nam, Vietnam! Du ju ii fi?

– Vietnam nam! Ruoka on todella hyvää. Tervettä, tuoretta, paljon yrttejä ja mausteissa sopivasti potkua. Ja kahvi kondensoidulla maidolla kylmänä tai kuumana. Lurps!
Hotpot on ihana herkku, jonka valmistaminen on mukavaa puuhaa.
– Vietnamilaisten avuliaisuus ja palvelualttius ovat aivan omaa luokkaansa. Vaikka välillä kommunikaatiossa on ongelmia, kaikki järjestyy lopulta hymyssä suin. Ja päälle tulee alennus, monesti pyytämättä. Hotellimme La Siesta Diamond Spa Hanoissa antoi kaikista hotellin palveluista minibaarin antimet mukaan luettuna 50 % alennuksen, kun valitin wifin heikosta signaalista kerroksessamme. Kotiin saavuttuani sain vielä meilin, jossa toivottiin matkan sujuneen hyvin ja pahoiteltiin vielä kerran wifin heikkoa toimintaa.
– Hotelleissa soitetaan huoneeseen huolestuneina, että kai te tulette aamupalalle, jos kello on jo puoli kymmenen ja aamupala päättyy kympiltä. Tämä kävi monta kertaa. Entä jos olisikin vain halunnut nukkua? Olisiko henkilökunta pahastunut?!
– “Du ju ii fi?” “Excuse me?” Jotkut osaavat englantia todella hyvin, toiset eivät. Ymmärrämistä hankaloittaa s-kirjaimen lausumatta jättäminen. “Oh, do I eat fish. No, sorry I’m not.”
Kesärullat. Näitä on tarjolla joka paikassa. Ihan syystä.

Drunk, sex and communism

– Punakeltaiset tähtiliput liehuvat joka paikassa ja näkyypä paikoin vanhaa kunnon sirppiä ja vasaraakin. Vietnamista tulee paikoin mieleen Kuuba. Ranskan siirtomaavallan aika näkyy kommunismin rinnalla.
– Cat Ban lomasaarella eräs baari mainosti reippaasti julisteissaan “Drunk and sex” sekä tarjosi vartin illassa ilmaiseksi ilokaasua. Läheisellä aukiolla jättiscreeniltä tuli kansallistunnetta nostattavaa isänmaallista ohjelmaa. Nykypäivän kommunismia?
– Myös täällä on Itämeri. Siis vietnamilaisten mielestä. Kiinalaiset ovat vaan omineet sen ja kutsuvat sitä Etelä-Kiinan mereksi.
Vietnamin Itämerellä.
– Vietnamilainen sanonta: “Kun seuraava sota syttyy, rajalla on niin paljon kiinalaisia, että kun he sylkevät yhtä aikaa, Vietnam hukkuu tulvaan.”
– Vietnamissa talot ovat kapeita, korkeita ja syvyyssuunnassa pitkiä. Kapeudella vältellään julkisivusta mitan mukaan laskettavaa kiinteistöveroa.
– Mopojen ja skoottereiden määrä on aivan käsittämätön. Hanoissa liikkuminen kävellen on uuvuttavaa, kun mopoja sinkoilee ohi sieltä täältä koko ajan. Saigoniin verrattuna Hanoin vanhakaupunki oli vielä vaativampi: mopoja todellakin tulee edestä, takaa ja sivulta. Saigonissa sentään oli suojateitä, joskin suojatien vihreä valo tarkoitti samaa kuin yritä yli omalla vastuulla.
– Tv:n säätiedotuksessa on erilliset varoitukset mopoilijoille sateisesta säästä.
– Hanoin vanhan kaupungin katujen reunoille heitetään päivän aikana kaikki roskat ja katukeittiöiden ruuantähteet. Aamulla kadut ovat siistit, mutta iltayhdeksää lähestyttäessä roskaa ja löyhkää riittää. Iltaisin ne käy keräämässä roska-auto, josta raikuvat lastenlaulut.
Myös Halong Bayn maailmanperintökohteella meressä kellui järjettömän paljon roskia ja erityisesti muovia. Surullista.
– Moi tarkoittaa vietnamiksi uutta ja tuoretta. Vietnamilaisten mielestä suomalaisten moikkailu  on söpö tapa tervehtiä.
– Cám on = kiitos. Helppo muistaa. Vietnamin kielessä sanat kuitenkin muuttavat merkitystään, kun ne lausuu eri intonaatiolla. Olen siis todennäköisesti sanonut monta kertaa vietnamilaisille hymyssä suin “Turpa kiinni!”

About the author

Viihdyn kohteissa, jotka eivät ole ihan vielä turistien suosiossa, ja teen löytöjä tuttujen kaupunkien sivukujilta. Airbnb. Ystävät. Ruoka. Viini. Fiilistely. Tervetuloa mukaan!

5 Comments

 1. Kohteena maailma / Rami
  May 4, 2017 at 10:18 pm
  Reply

  Voi voi, kyllä tämä(kin) postaus nostatti matkakuumetta entisestään Vietnamia kohtaan. Vietnam oli monta vuotta meidän ykköskohde, mutta lähdimme aina Karibialle. Nyt on Kuuba, joten todennäköisesti olemme sitten ensi talvena Vietnamissa kertomassa ystävällisellä naamalla, että turpa kiinni 😀

 2. Mika / Lähtöportti
  May 5, 2017 at 10:35 am
  Reply

  Paljon hauskoja huomioita, näitä on kiva kerätä eri maista. Samalla heräsikin melkoinen kaipuu Aasiaan, vaikkei ensimmäisenä Vietnamiin menisikään. Vietnamin mopoista olen kuullut monelta muultakin, siellä punaisen liikennevalon merkitys taitaa olla suunnilleen sama kuin Napolissa – eli ympärivuotinen joulukoriste.

  Jäin hetkeksi miettimään tuota “du ju ii fiä” ja arvasin lopulta oikein mistä oli kysymys. Mulle on jäänyt mieleen esimerkiksi thaimaassa ravintolassa esitetty selkeä kysymys “juu woo wai wai oo les wai”.

  • Laura
   May 27, 2017 at 8:36 am

   Vähän aikaa kesti ennen kuin tajusin tuon viinijutun! 😀

 3. Miika & Gia | matkakuume.net
  May 7, 2017 at 10:54 am
  Reply

  Hah, eipäs huomattu noita sex & drunk -kylttejä tuolla – johtui ehkä siitä ettei juurikaan noissa baareissa hengailtu. 🙂

  Mutta ruoka! Oi että! Se oli ai-van mieletöntä Vietnamissa! Harmi kun ette ehtineet Hoi Aniin asti, se oli sellanen kulinaristinen mekka että oksat pois. Fine diningiakin kokeiltiin, mutta se oli kyllä ihan turhaa, katukeittiöstä sai parempaa sapuskaa murto-osan hintaan. Munakahvinko missasitte Hanoissa?

  Jännää että meistä tuo Saigonin liikenne oli moninkertaisesti hullumpaa kun Hanoin. Ehkä ajankohdalla oli väliä. 🙂

  • Laura
   May 27, 2017 at 8:37 am

   Joo, munakahvi jäi ensi kertaan. Ja se Hoi An… Ei voi enää mennä Vietnamiin käymättä Hoi Anissa, koska se tulee koko ajan vastaan. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *