Blog posts

Vinkki: kylmää vettä vesipulloon lentoaseman hanasta

Vinkki: kylmää vettä vesipulloon lentoaseman hanasta

vinkit

Kädenlämpöistä vettä tuottavat automaattihanat ovat ihan näppärä ratkaisu käsien pesemiseen. Mutta niistä ei saa kylmää vettä juomapulloon. Automaattihanat ärsyttävät erityisesti lentokentillä, sillä koneessa pitäisi juoda paljon vettä, ja turvatarkastuksen läpi vesipulloja ei voi tuoda. Ainoa vaihtoehto siis on ostaa kiskurihintaista vettä lentokentältä. Neljä euroa kahdesta tavallisesta lähdevesipullosta on kertakaikkiaan liikaa maassa, jossa on maailman paras vesi. Mutta toki hintoja kelpaa pitää korkealla, kun matkustajilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa.

Onneksi vähän aikaa sitten uutisoitiin, että perinteisiä hanoja ollaan asentamassa lentokentälle. Ainakaan vielä tällä viikolla niitä ei kuitenkaan näkynyt. Siispä – putkimiehen tytär kun olen – jaan vinkin, miten saat automaattihanastakin kylmää vettä. Useimmat hanat Suomessa ovat raumalaisen perheyhtiön Oraksen tuotantoa, mutta sama logiikka toimii muissakin hanoissa.

 1. Kurkista lavuaarin alle.
 2. Käännä veden lämpötilaa säätelevä namiska vasemmalle.
 3. Valuta vettä, kunnes se muuttuu kylmäksi. Täytä pullo.
 4. Käännä namiska takaisin alkuasentoon, jotta seuraavalle on tiedossa lämmintä käsienpesuvettä.
Keskellä olevasta namiskasta säädetään veden lämpötilaa.
Keskellä olevasta namiskasta säädetään veden lämpötilaa.

Näin helppoa!

Ja sitten ilmainen markkinointivinkki: Missä on maailman paras vesi? Ruotsissa asuessani ruotsalaiset tietenkin väittivät, että heillä, mutta oikeasti tätä ei ole kukaan vielä osannut brändätä itselleen. Suomella olisi nyt tuhannen taalan paikka. Mitäpä jos esimerkiksi Kemira, Hartwall, Olvi, Oras, Team Finland, Visit Finland ja muut vastaavat tahot kustantaisivat Helsinki-Vantaalle näyttävän lähteen, jossa kehotettaisiin matkailijoita säästämään luontoa ja täyttämään oma pullonsa maailman parhaalla ja puhtaimmalla vedellä?

Siinäpä sitä olisi maabrändäystä kerrakseen. Matkalainen saapuisi suomalaisen veden ansiosta freesinä Aasiaan.

About the author

Viihdyn kohteissa, jotka eivät ole ihan vielä turistien suosiossa, ja teen löytöjä tuttujen kaupunkien sivukujilta. Airbnb. Ystävät. Ruoka. Viini. Fiilistely. Tervetuloa mukaan!

10 Comments

 1. SannaN
  April 22, 2016 at 2:10 pm
  Reply

  Itse törmäsin itse säädettävään hanaan Hki-Vantaalla ekan kerran reilu kk sitten, eli ainakin yhdessä vessassa sellainen todistetusti jo on, jee! Kyseinen ihme oli jossain ykkösterminaalin lähettyvillä.

  • Laura
   April 23, 2016 at 4:23 pm

   Toivotaan, että näitä oikeasti saadaan lisää. Ja sitten haluaisin myös sen suihkulähteen. 🙂

 2. Inni
  April 23, 2016 at 7:19 pm
  Reply

  Aikaisemmin Hki-Vantaan kakkosterminaalin yläkerran silloin uudessa turvatarkastuksessa oli vesihana hienosti kulkureitin varrella mutta se valitettavasti katosi. Otan nykyisin käsilämpöistä vettä veskistä, lentokoneissa on viileää joten jäähtyy aika pian.

  SFO eli San Franciscon lentokenttä on ymmärtänyt janoisten matkaajien tarpeet, nappaan aina tyhjään pulloon kylmää vettä näppärästä automaattihanasta johon ei edes tarvitse käsin koskea. Lisäksi kertovat hanan vieressä mistä vesi tulee. Lisää näitä!

  • Laura
   April 24, 2016 at 3:12 pm

   Kiitos kommentista ja hyvä SFO, lisää tällaista! 🙂

 3. Petra
  April 25, 2016 at 1:17 pm
  Reply

  Tervehdys Helsinki-Vantaalta! Voimme iloksemme todeta, että lentoasemalla on nyt mahdollista täyttää tyhjä vesipullo kylmällä vedellä entistä helpommin. Lentoaseman wc-tiloihin on asennetty lämpösäädeltäviä hanoja, joiden ansiosta vesipullon täyttö on vaivatonta. Hanoja löytyy jo ainakin porttialuedien 12-13, 15 ja 21 wc-tiloista. Tervetuloa! 🙂 Terveisin Petra/Finavia

  • Laura
   April 25, 2016 at 4:07 pm

   Hieno homma! Kiitos kommentista. 🙂

 4. Virpi
  April 25, 2016 at 2:02 pm
  Reply

  Helsinki-Vantaalla kakkosterminaalissa siellä kierreportaiden päässä olevassa vessassa on ollut säädettävät hanat ainakin ennen remonttia, toivottavasti sen jälkeenkin! Myös sporttibaarin viereisessä kakkoskerroksen vessassa on muutamassa vessakopissa lavuaarit ja ns. normaalit hanat, joista pystyy vesipulloaan täyttämään.

  Nimimerkillä muutaman kerran pullonsa täyttänyt.

  • Laura
   April 25, 2016 at 4:08 pm

   Kiitos Virpi!

 5. Sanna I Siveltimellä
  April 26, 2016 at 8:29 pm
  Reply

  Huippu vinkki! nim. putkimiehen tytär myös täällä 😉
  Kannatetaan ilmaisen hyvän – siis parhaan – veden jakamista kentällä, ihan hullua tuo rahastus muovipulloista. Veden kun pitäisi olla perusoikeus kaikille.

  • Laura
   April 27, 2016 at 8:20 am

   Huikeeta! 🙂 Ja jep, samaa mieltä. Ihan törkeää hinnoittelua – mutta jospa hanauudistus purisi tähän.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *