Blog posts

Vallisaari vai Isosaari? Testissä Helsingin uudet saaristokohteet

Vallisaari vai Isosaari? Testissä Helsingin uudet saaristokohteet

Helsinki, Kotimaa, saarihyppely, saaristo

Pidin lupaukseni kesän lähimatkailusta: tähän mennessä lähisaarista plakkarissa ovat jo Isosaari, Vallisaari, Iso Vasikkasaari ja Pihlajasaari. Erityisen kiinnostavia olivat reissut uusiin kohteisiin, eli viime vuonna turisteille auenneeseen Vallisaareen sekä tänä kesänä avattuun Isosaareen. Jos aikaa on vain yksi päivä ja jompi kumpi pitää valita, kumpaan menet? Lue tästä plussat ja miinukset päätöksenteon tueksi.

Isosaari: inttimuistoja ja lohisoppaa

Isosaarelle lähdin seuralaisen kanssa, joka on käynyt saarella armeijan alokaskoulutuksen 1990-luvulla. Vierailijoiden joukossa oli muitakin, joille saari oli tuttu inttiajoilta. Oli jotenkin söpöä, kun 70-luvulla ja 90-luvulla armeijansa käyneet miehet seisovat kanttiinin edessä ja keskustelevat, kuinka pitkiä männyt milläkin vuosikymmenellä ovat olleet.

Isosaari ja Vallisaari

Matka Kauppatorilta saarelle kesti 45 minuuttia, josta viimeinen vartti taitettiin avomerellä. Puulaivan natinassa oli jo ihan merenkäynnin tuntua. Viihdyimme saaressa kolmisen tuntia, joista tosin viimeinen kului upseerikerhon terassilla.

Isosaaren plussat ja miinukset

+ Saarella on rauhallista ja kävelyreiteillä saa olla myös yksin
+ Rannikkotykkejä ja muuta sotakalustusta riittää niistä kiinnostuneille
+ Saaressa on sauna ja pari hiekkarantaa (kansikuva) sekä venesatama
+ Vesi on kirkkaampaa kuin lähellä mannerta
+ Upseerikerho on sympaattinen pieni ravintola, jolla on kiva terassi
+ Lohikeitto maksoi vain 12 euroa (esim. Ison Vasikkasaaren Gula Villanissa 16,50 e) ja oli tosi hyvää
+ Golfareita kiinnostanee, että saarella on Suomen vaativin par 3 -kenttä

Isosaari

– Jos armeijatouhut eivät innosta, saarella on melko vähän nähtävää, tavallista metsää ja niittyä lähinnä
– Isosaarella ei ole samanlaista historiafiilistä kuin Suomenlinnassa tai Vallisaaressa
– Upseerikerhon ravintolassa on melko suppea ruokalista eikä lainkaan pöytiintarjoilua. Tiskille sai jonottaa hyvän tovin.

Isosaari

Kohokohta: Korkkasimme cavan kalliolla rannikkotykin vieressä (ja pian sen jälkeen tuli vierailtua myös tykin sisäänkäyntitunnelissa, kun sadekuuro iski).

Isosaari Fortress Spin

Lue lisää Isosaaresta.

Vallisaari: historiaa Suomenlinnaa vastapäätä

Vallisaaressa kävimme aurinkoisena päivänä Noora K:n, hänen alle 1-vuotiaan tyttönsä Baby K:n sekä Miss Mbmj:n kanssa. Lähdimme matkaan Vispilä-siipiratasaluksella Hakaniemen torilta, ja laiva koukkasi myös Suomenlinnan kautta. No, Vallisaarihan on Suomenlinnan vieressä, se Kustaanmiekan vastapuoli. Matka kesti silti vain n. 35 minuuttia.

Isosaari ja Vallisaari

Isosaari ja Vallisaari

Vallisaaren plussat ja miinukset

+ Vallisaaressa on upea luonto ja kivoja polkuja.
+ Saaressa on monta kahvilaa/ravintolaa, mistä valita. Epic Foods myy myös piknik-eväitä, ja satamakahvilan kupeessa sai herkullisen näköisiä grillihodareita. Tarjolla on siis kaikkea muuta kuin vakuumiin pakattuja sämpylöitä.
+ Historiallisista rakennelmista upein on Aleksanterin patteri, josta on hienot näkymät yli Suomenlinnan (kuvassa) ja pitkälle kohti Tallinnaa.
+ Jos jaksaa kävellä Kuninkaansaarelle, pääsee kivoille rantakallioille ja voi jopa pulahtaa uimaan.

Vallisaari

Isosaari ja Vallisaari

Isosaari ja Vallisaari

– Nurmikoilla ei kannata istua punkkivaaran takia
– Saaressa sijaitsevassa lammessa ei saa uida, koska pohja on romun peitossa. (Mutta kuinka kiva siitä tuleekaan, kun romut putsataan. Kuvassa yllä oleva lampi on eri, sen lähelle ei päässyt vielä lainkaan.)
– Kauniina kesäpäivänä porukkaa riittää. Poluilla ja kahviloissa voi olla ruuhkaa.
– Puolet saaresta on luonnonsuojelualuetta, joten osa kävelypolkua on vähän tylsä: se vain kulkee saaren halki metsätietä. Lopussa huomasimme, että alueelle olisi päässyt opastetulla Fat bike -kierroksella. Se täytyy kokea ensi kerralla.

Isosaari ja Vallisaari

Vallisaari

Kohokohta: Mansikat ja skumppa (taas!) Kuninkaansaaren rantakalliolla auringonpaisteessa.
Lue lisää Vallisaaresta.

Vallisaari vai Isosaari?

Molemmat olivat kivoja paikkoja, tosin Vallisaaressa keli oli parempi, niin siitä jäi aurinkoisempi fiilis. Samanlaisena päivänä olisi ollut hienoa kokeilla Isosaaren hiekkarantaa. Lähtisin Isosaareen uimaan kirkkaampaan meriveteen ja kokemaan inttinostalgiaa. Vallisaareen menisin puolestaan päiväretkelle nauttimaan herkuista ja historiasta.

Vallisaari

Vallisaaressa oli lakanataidetta.
Kansikuva ja kärrynpyöräkuva by J. Pullola.

About the author

Viihdyn kohteissa, jotka eivät ole ihan vielä turistien suosiossa, ja teen löytöjä tuttujen kaupunkien sivukujilta. Airbnb. Ystävät. Ruoka. Viini. Fiilistely. Tervetuloa mukaan!

8 Comments

 1. Kohteena maailma / Rami
  August 10, 2017 at 11:25 am
  Reply

  Menisin Vallisaareen, kun siellä en ole käynyt. Isosaaressa olen käynyt 5-6 vuotta takaperin firman virkistysretkellä tutustumassa tykkeihin ja maastoon -> oli oikein mukava reissu. Nuo Helsingin saaret ovat kivoja vierailukohteita ja ainakin tällainen järvisuomen kasvatti nauttii aina merimaisemista samalla. Kivoja kohteita ja upea asia, että on avattu yleisölle.

  • Laura
   August 10, 2017 at 4:19 pm

   Jep, mulla vähän sama, että järvi on vähän tutumpi elementti, mutta nautin kyllä kovasti saaristomatkailusta.

 2. Henna / Kulkutautiset
  August 11, 2017 at 7:25 pm
  Reply

  Mukavan kuuloisia ja näköisiä molemmat saaret, en tiedä, kummasta aloittaisin. Olen ollut vähän laiska näiden Helsinkien saarien kanssa, en ole tainnut käydä yhdelläkään viime vuosina avatuista. Pitäisi aktivoitua, nämä on näitä… sitä tulee omassa kotikaupungissa valahdettua niin herkästi siihen tiettyyn rutiiniin, mutta kyllä ne uudet jutut myös kotona avartavat 🙂 Vallisaari on jutuissa tuntemattomampi, Isosaarella ovat inttiaikojaan viettäneet monet ystäväni.

  • Laura
   August 14, 2017 at 5:23 pm

   Älä muuta sano. Tein päätöksen lähimatkailusta, ja siksi kai nuo tuli käytyä. Helposti sitä kyllä jättää kotikaupungin nähtävyydet katsastamatta. Ensi vuonna?

 3. Mika / Lähtöportti
  August 13, 2017 at 10:45 am
  Reply

  Tämä vertailu oli tosi kiva lukea, sillä me mietittiin tänä kesänä kumpaan näistä kahdesta lähdetään retkelle. Valittiin Vallisaari, joka taisi juttusi perusteella ollakin meille sopivampi vaihtoehto. Vallisaaren kiehtova historia teki nimittäin vaikutuksen ja ravintolapalvelutkin kelpasivat. Katsotaan sitten ensi kesänä josko sitten olisi Isosaaren vuoro, tosin edellisestä Suomenlinnassa käynnistäkin on jo ainakin 10 vuotta, enkä ole esimerkiksi Pihlajasaaressa käynyt koskaan. Saari kuin saari, hyvällä säällä ja oikeassa seurassa toimii varmasti 😀

  • Laura
   August 14, 2017 at 5:22 pm

   Hyvä, että auttoi! Pihlajasaaressakin tuli käytyä, mutta sen ravintolapalvelut jäivät testaamatta. Mutta hiekkarannathan siellä olivat aika mukavat. 🙂

 4. Hannes Wirta
  November 28, 2017 at 8:46 am
  Reply

  Isosaari

  Isosaaresta on löydetty puutiaisaivotulehdusta eli TBE-virusta kantavia punkkeja joten en toisi saarelle lemmikkiä ja välttäisin pusikoissa kulkemista ja nurmikolla istumista.

  Isosaaren keskiosassa tehdyt avohakkuut ovat turmelleet paikan ja nyt tilalla on vain vesaikkoa. Nuo vanhat ja uudet armeijan linnoitusrakennelmat ja tykit on nyt aidattu yleisöltä pois.

  Isosaaren eteläpuolella on upeat kalliot ja avoin meri, parasta antia minusta, muutoinhan saaressa ei juuri ole mitään nähtävää ellei tykkää ihmetellä ulkopuolelta betonikasarmia ja ränsistynyttä kapiaisten rivitaloa.
  Ravintola/kahvila on kiva ja terassi meren äärellä on oiva paikka nauttia virvokkeita.

  Vallisaari – Kuninkaansaari
  Jos pitää valita Vallisaari vai Kuninkaansaari niin minusta Kuninkaansaari on mielenkiintoisempi, onhan siellä avoinna wanhoja varustuksia toisin kuin Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on uimarantakin.

  Pirttisaari
  Jos pitää luontomatkailusta niin suosittelen käyntiä Pirttisaaressa, täällä on koskematon luonto, grillipaikkakin katoksella, upeat kalliot ja tännekkin pääsee kätevästi yhteysaluksella.
  http://www.portoline.net/fi/aikataulut-pirttisaari

  • Laura
   March 19, 2018 at 8:32 pm

   Kiitos kommenteista ja hyvistä vinkeistä, Hannes! Pitää testata Pirttisaari. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *